Un probiotic ar putea preveni apariția cariilor (studiu)

29 Mar 2016
Un probiotic ar putea preveni apariția cariilor (studiu)

Un probiotic ar putea preveni apariția cariilor (studiu)

Publicat în categoria: Cariile dentare, Curiozități, Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

În cavitatea orală pot exista sute de tipuri de bacterii, dar nu toate sunt răspunzătoare de afecțiunile care pot să apară la nivel oral. Cunoscute și sub denumirea de bacterii bune, probioticele se găsesc în mod normal în organism, dar pot fi găsite și în anumite alimente sau suplimente alimentare.

Conform unui nou studiu publicat în Applied Environmental Microbiology, în luna martie a.c., probioticele ar putea ajuta în prevenirea apariției cariilor.

Există mai multe tipuri de probiotice, dar o tulpină nou descoperită de cercetătorii de la Universitatea din Florida (UF) ar putea fi capabilă să prevină apariția cariilor. Această bacterie poartă denumirea de A12.

Autorul studiului, Dr. Robert Burne, decan asociat al studiului realizat și președinte al departamentului de Biologie Orală din cadrul Colegiului de Medicină Dentară al UF, a explicat că, pentru a menține sănătatea cavității orale, mediul oral trebuie să aibă un PH neutru. Odată ce nivelul acidității din gură crește, se pot dezvolta carii sau alte probleme orale.

Studiul realizat de Burne și de colegii acestuia a relevat faptul că bacteria A12 are o mare capacitate de a lupta cu bacteria dăunătoare Streptococcus mutans care metabolizeaza zahărul în acid lactic, fapt care determină creșterea acidității în cavitatea orală și favorizează apariția cariilor. Cercetătorii UF au descoperit că A12 nu numai că ajută la neutralizarea acidului, prin metabolizarea argininii din gură, dar poate să și distrugă Streptococcus mutans.

Cercetătorii au remarcat că, atunci când sunt cultivate împreună (A12 și Streptococcus mutans), Streptococcus mutans nu se dezvoltă foarte bine și nu formează biofilm, cunoscut și sub numele de placă dentară.

„În cazul în care A12 nu distruge Streptococcus mutans, cel puțin interferează cu capacitatea Streptococcus mutans de a-și derula procesele normale de care are nevoie pentru a provoca apariția cariilor”, a afirmat Dr. Burne.

Cercetătorii au realizat secvențierea întregului genom al bacteriei A12 și, în viitor, vor încerca să transforme această descoperire într-un instrument de monitorizare a persoanelor care prezintă un risc crescut de a dezvolta carii dentare, în corelație cu alți factori, cum ar fi dieta unui individ și obiceiurile de igienă dentară.

 

Sursa: Characterization of a highly arginolytic Streptococcus species that potently antagonizes streptococcus mutants. Applied and Environmental Microbiology. 2016. (news.ufl.edu, aem.asm.org și medicaldaily.com)

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , ,