Vitamina D ar putea reduce riscul apariției cariilor la copii

01 Feb 2016
Vitamina D ar putea reduce riscul apariției cariilor la copii

Vitamina D ar putea reduce riscul apariției cariilor la copii

Publicat în categoria: Cariile dentare, Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Fenomenul cariilor dentare atinge proporții epidemice în multe populații pediatrice. Factori comuni aflați în spatele acestei răspândiri includ educația primită din familie, o igienă orală deficitară și frecvența scăzută a vizitelor copiilor la stomatolog. Totuși, o echipă de cercetători din Canada a descoperit un alt factor de risc în apariția cariilor: nivelul vitaminei D.

Studiul a analizat datele de la 1 017 copii cu vârste de la 6 la 11 ani, care au participat la sondajul organizat de CHMS (Canadian Health Measures Survey). Sondajul a inclus un studiu transversal care a cuprins evaluări fizice, analize de laborator și interviuri. Analizele de laborator, efectuate participanților la sondaj, au inclus și determinarea 25-OH vitaminei D.

Rezultatul sondajului: 56.4% dintre copii prezentau carii cu o valoare medie a indicelui CAO (DMFT) (suprafeţe cariate, absente sau obturate) de 2.47. În plus, cercetătorii au găsit o asociere semnificativă între carii și nivelele scăzute ale 25-OH, sub 75 nmo/L (30 ng/mL) care se adaugă celorlalți factori comuni în apariția cariilor: educația deficitară primită din familie, igiena dentară precară și frecvența scăzută a vizitelor copiilor la stomatolog.

Cercetătorii au concluzionat că îmbunătățirea nivelului vitaminei D la copii ar putea constitui un element suplimentar de prevenție în scăderea riscului de apariție a cariilor. Studiul, „Vitamina D și cariile dentare la copii”, a fost publicat în Journal of Dental Research.

Sursa: www.dentistrytoday.com

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , ,