Zâna Măseluță în lume

23 Sep 2014
Zâna Măseluță în lume

Zâna Măseluță în lume

Publicat în categoria: Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

În America (și în alte țări vorbitoare de limbă engleză), Zâna Măseluță este angajată într-o activitate ce poate părea bizară pentru un neinițiat – pentru a-l ajuta pe copil să depășească trauma pierderii dinților de lapte, pentru fiecare dințișor căzut, băiețeii și fetițele primesc o sumă de bani. Ei pun dintele sub pernă înainte să adoarmă. În timpul somnului Zâna Măseluță își face apariția și schimbă dințișorul de lapte de sub pernă pe o sumă de bani.

În Spania (la fel și în Mexic, Peru, Chile, Argentina și Columbia) de colectarea dinților de lapte căzuți se ocupă Ratocino Perez (numit și Raton Perez sau Perez Mouse sau El Raton de Los Dientes), adică un șoricel. Asemenea Zânei Măseluță, șoricelul ia dințișorii doar dacă au fost puși sub pernă. Aceștia sunt înlocuiți cu un mic cadou sau cu bani. În unele zone din Argentina, dințișorii sunt puși într-un pahar cu apă lângă pat. Când Perez sosește obosit de la drum va bea apa din pahar, va lua dintele și va lăsa un mic cadou în paharul gol.

În Africa de Sud, copiii care își pierd dinții de lapte primesc și ei bani, dar numai dacă își lasă dințișorii căzuți în papucei, lângă pat.

În India, China, Japonia, Corea și Vietnam, copiii care își pierd dințișorii din partea de jos îi aruncă pe acoperișul casei în care locuiesc. Dinții căzuți din partea de sus vor fi aruncați pe podea sau chiar sub aceasta. Se crede că astfel vor apărea noi dinți care vor crește fiind atrași de cei cazuți în direcția convenabilă. Aceasta nu este tot: deseori, când dinții sunt aruncați se rostește și o dorință – ca dinții căzuți să fie înlocuiți de dinți de șoricel, pentru a crește repede.

În Irak, Iordania și Egipt se respectă încă o tradiție veche, cam din secolul al XIII-lea, care le cere copiilor să își arunce dinții căzuți cât mai sus în aer și să uite de ei.

În Mongolia, există obiceiul de a pune dinții căzuți într-o bucată de carne pe care trebuie să o mănânce un câine. Se face acest lucru cu credința că dinții care vor crește în locul celor căzuți vor fi la fel de puternici ca cei ai câinilor. Dacă familia nu are un cățel, dintele este îngropat la rădăcina unui copac pentru ca cel nou să crească cu rădăcini puternice.

În Franța, dinții căzuți sunt colectați de un șoricel numit „La Bonne Petite Souris”. Acesta îi găsește sub perna fostului posesor și îi înlocuiește cu bani sau dulciuri.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , ,