Zece porunci pentru a avea dinți sănătoși
Publicat în categoria: Sfaturi în stomatologie Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent BucureștiDinții sunt puternici, dar au nevoie de îngrijire atentă pentru a se păstra așa, întreaga viață. Dinții sănătoși contribuie și la starea generală de bine a unei persoane, iar niște dinți albi și sănătoși vor contribui din belșug la creșterea stimei de sine a posesorului (între noi fie vorba, un ingredient important al succesului în societatea de astăzi).
În cele ce urmează, vom încerca să sintetizăm zece dintre cele mai importante lucruri de care cineva trebuie să aibă grijă (cu sfințenie) pentru a avea dinți sănătoși.
1. Spălați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi, timp de minim două minute.
Spălatul pe dinți este cel mai important lucru pe care cineva trebuie să îl facă pentru a avea dinți și gingii sănătoase. Respectarea acestei porunci vă va feri de vizite urgente la stomatolog, tratamente lungi și dureri de dinți provocate de carii.
2. Folosiți ața dentară de cel puțin trei – patru ori pe săptămână.
Ața dentară ajută la înlăturarea plăcii bacteriene de pe dinți și din locurile greu accesibile la periaj. Placa bacteriană este responsabilă de apariția cariilor, a gingivitei și în anumite cazuri de pierderea dinților. Curățarea dinților cu ața dentară ar trebui să dureze între trei și cinci minute, dar chiar și o durată de utilizare de 60 de secunde poate avea rezultate remarcabile. Dacă se întâmplă să sângerați frecvent în timpul utilizării aței dentare, vă recomandăm să vă faceți o programare la medicul stomatolog pentru un consult.
3. Mergeți la un control stomatologic, de cel puțin două ori pe an.
Aproape orice om are nevoie de o curățare profesională a dinților de două ori pe an. Într-adevăr, există câțiva norocoși care sunt în regulă cu doar o curățare profesională a dinților, dar sunt și pacienți cărora le sunt recomandate mai mult de două vizite pe an la stomatolog. Oricum, în medie, orice om trebuie să meargă de două ori pe an la dentist. Beneficiile sunt mari: vi se vor remedia probleme minore care pot apărea (înainte de a deveni probleme majore) și veți avea dinți curați și sănătoși.
4. Schimbați periuța de dinți sau capul acesteia, la intervale regulate de timp.
Ca o regulă importantă: aruncați periuța veche și înlocuiți-o cu una nouă, la fiecare trei luni. Dacă se întâmplă să aveți o răceală serioasă, nu uitați că, pentru a evita o reinfectare, va trebui să schimbați periuța imediat ce răceala a trecut. La fel veți proceda și când aveți bănuiala că cineva se poate să vă fi folosit din greșeală periuța de dinți.
5. Acoperiți periuța de dinți și depozitați-o într-un loc curat.
Păstrarea periuței de dinți în baie este la îndemână pentru oricine. Totuși trebuie ținut seama de mediul umed, cald și uneori încărcat de germeni. Pentru a evita neplăceri cauzate de aceștia, există o soluție simplă: spălați periuța cu apă caldă după orice utilizare și puneți-o într-un dulăpior sau într-un sertar, în poziție verticală.
6. Curățați limba de depuneri.
Bacteriile de pe limbă pot provoca o respirație neplăcută. Pentru a înlătura mirosul, trebuiesc înlăturate bacteriile care îl cauzează. Există periuțe de dinți care au o parte special concepută pentru curățarea limbii, sau există și dispozitive special proiectate pentru așa ceva (curățitoare de limbă). Utilizați-le cu încredere.
7. Albiți-vă dinții de două ori pe an.
Dacă obișnuiți să beți cafea în fiecare zi, puteți avea surpriza pătării dinților. Din fericire există tratamente de albire a dinților la care puteți apela pentru a îndepărta petele apărute pe dinți.
8. Nu vă spălați pe dinți imediat după masă.
Chiar dacă la prima vedere nu sună logic, s-a constatat că spălatul pe dinți imediat după masă poate afecta smalțul dinților. De aceea este bine să așteptați cel puțin 30 de minute după ce ați mâncat, înainte de a vă peria dinții, pentru a da timp salivei să își manifeste acțiunea protectoare asupra dinților.
9. Consumați alimente care întăresc dinții.
Nu toate alimentele sunt nocive pentru dinți. Lactatele, de exemplu, conțin mult calciu care contribuie la întărirea smalțului dinților. Ceapa, conține compuși ai sulfului, care îndepărtează bacteriile cauzatoare de carii dentare. Este adevărat că după consumul acesteia rămâne mirosul, care persistă destul de mult, dar, în situații obișnuite, când nu aveți întâlniri importante, o gumă de mestecat poate masca eficient această problemă. Și… apropo, gumele de mestecat fără zahăr sunt de asemenea bune pentru dinți.
10. Evitați fumatul, băuturile acidulate sau alimentele care conțin zahăr.
Fumatul este cauza multor probleme de sănătate ale cavitații orale. În afară de respirația urât mirositoare și pătarea dinților, acest obicei nesănătos crește riscul apariției cancerului oral și vă poate scurta viața cu până la 14 ani. Băuturile acidulate (chiar și cele care nu conțin zahăr) atacă smalțul dinților, iar alimentele care au zahăr în compoziție, predispun la apariția cariilor dentare. Nu este de glumă.