Ortodonție

clinică stomatologică bucurești - ortodontie

Ortodonţia este o specialitate a medicinei dentare care are în vedere diagnosticarea, prevenirea și tratamentul anomaliilor dento-maxilare. Ortodonția se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, cu reglarea ocluziei (mușcătura) și a rapoartelor dintre arcada dentară superioară (maxilar) și cea inferioară (mandibulă), cu controlul creșterii și dezvoltării armonioase a oaselor maxilare.

Practica ortodontică se bazează pe aparate, fixe sau mobile, vizibile sau invizibile, ce produc deplasări supravegheate ale dinților și modificări ale structurii scheletice (oasele feței) și ale țesuturilor ce susțin dinții (gingia și osul alveolar) prin exercitarea unor presiuni ușoare asupra dinților și a maxilarelor.

Unul dintre următoarele semne ar trebui să ne determine să solicităm părerea unui specialist și mai apoi să ne supunem unui tratament ortodontic:

  • dinții frontali superiori ies cu mult în faţa celor inferiori – supraocluzie verticală (overbite)
  • dinții frontali inferiori sunt ieșiți mult în față sau cei superiori sunt retrași mult în spate – ocluzia inversă (underbite)
  • dinții superiori nu se potrivesc peste cei inferiori, în zonele laterale, pe ambele părți, la o muşcătură normală – ocluzie încrucișată
  • formarea unui spațiu între suprafețele ocluzale ale dinților frontali și/sau laterali, atunci când mușcați pe dinții posteriori – ocluzie deschisă
  • linia mijlocie dintre dinții frontali superiori nu se aliniază cu linia mijlocie dintre dinții frontali inferiori – malocluzie pe linia mediană
  • spații interdentare sau "breșe edentate", rezultat al lipsei dinților sau al dinților care nu umplu toată arcada – dinți distanțiali
  • există prea mulți dinți sau dinții sunt prea mari pentru a avea loc pe arcada dentară – înghesuire dentară

Ortodonția nu este o ramură care se adresează doar copiilor. Folosindu-se tehnica modernă de care beneficiază astăzi medicina dentară, dinții pot fi îndreptați la orice vârstă. Există aparate ortodontice în variante transparente, invizibile, care pot fi purtate și de persoane ce nu își doresc să se vadă acest lucru.

Tratamentul ortodontic garantează o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut și o durabilitate mai mare a dinților. Durata unui tratament poate varia în funcție de mai mulți factori, acesta situându-se, în general, între 18 și 24 luni.