Țigările electronice ar putea să afecteze sănătatea orală

06 Iul 2016
Țigările electronice ar putea să afecteze sănătatea orală

Țigările electronice ar putea să afecteze sănătatea orală

Publicat în categoria: Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Țigările electronice sunt percepute de mulți ca un ajutor eficient în renunțarea la fumat, fiind considerate mai puțin dăunătoare pentru sănătate decât țigările convenționale. Totuși, un studiu recent susține că aceste dispozitive electronice nu sunt lipsite de risc – acestea ar putea crește riscul bolilor cavității orale.

Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din California, Los Angeles (U.C.L.A.), a relevat faptul că țigările electronice ar putea să nu fie mai sigure pentru sănătate decât țigările convenționale. Conform studiului realizat, țigările electronice conțin substanțe toxice și nanoparticule care distrug celulele epiteliale ale mucoasei orale.

Echipa de cercetători condusă Dr. Shen Hu, profesor asociat de biologie orală la U.C.L.A., a utilizat în testele de laborator culturi de celule colectate din cavitatea orală. Aceste celule au fost expuse la vaporii proveniți de la două mărci diferite de țigări electronice, timp de 24 de ore. Vaporii, care conțineau cantități diferite de nicotină sau mentol, au fost generați prin intermediul unui dispozitiv care simula modul în care o ființă umană utilizează țigara electronică.

Cercetătorii au evaluat substanțele prezente în vapori și concentrația particulelor acestor substanțe și au analizat efectul vaporilor țigărilor electronice asupra culturilor de celule colectate din cavitatea orală. Ei au constatat că vaporii generați de țigara electronică, care conțin nanoparticule din metal, dioxid de siliciu și carbon, variază în concentrație în funcție de marca de țigară electronică și de aromă.

De asemenea, testele de laborator efectuate pe celulele colectate au demonstrat că vaporii de la țigările electronice pot slăbi semnificativ mecanismul natural de apărare al cavității orale, prin scăderea nivelelor unui antioxidant numit glutation; prin urmare, vaporii țigărilor electronice au distrus 85% din celulele testate.

Echipa de cercetători intenționează acum să realizeze studii umane, pentru a evalua impactul pe care îl are utilizarea țigărilor electronice asupra sănătății orale, astfel încât consumatorii să fie mai bine informați asupra acestor riscuri.

Studiul a fost publicat în jurnalul Plos One, la 25 mai a.c.

Surse: Plos One; newsroom.ucla.edu

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , ,