Știința arată că brânza cheddar poate feri dinții de apariția cariilor
Publicat în categoria: Alimentație sănătoasă Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent BucureștiÎn natura înconjurătoare, valoarea pH-ului (pH – abrevierea de la hidrogenul potențial) variază între 0 – acid clorhidric şi 14 – sodă caustică (ambele valori fiind în afara zonei utile corpului nostru). Apa pură are un pH aproximativ egal cu 7, considerat neutru.
Organismul uman își păstrează pH-ul în jurul valorii generale 7.35 – 7.45, pH-ul ideal al sângelui fiind de 7.4.
În cavitatea bucală saliva are un pH de aproximativ 6.87 (variază între 6.5 și 7.5). În cavitatea bucală saliva joacă un rol important, îndeplinind următoarele funcții:
- umezește cavitatea bucală
- degresează amidonul și unele grăsimi
- curăță dinții
- inhibă dezvoltarea bacteriilor
- dizolvă molecule din alimentele consumate astfel încât acestea să stimuleze papilele gustative
- umezește alimentele și conglutinează particulele alimentare dezbinate prin masticație pentru a facilita continuarea digestiei declanșând deglutiția
În jurnalul General Dentistry, au fost publicate rezultatele unui studiu asupra variației pH-ului din cavitatea bucală în timpul consumului de lapte, iaurt și anumite sortimente de brânză, variații ce au implicații directe în lupta împotriva cariilor dentare.
În studiu, 68 de copii cu vârste între 12 și 15 ani au fost împărțiți în trei grupuri. Primul grup a consumat brânză cheddar, grupul al doilea lapte, iar copiii din al treilea grup au mâncat iaurt fără zahăr.
Copiii au consumat din alimentele primite timp de trei minute, apoi cercetătorii au testat nivelul pH-ului din cavitatea bucală a fiecăruia. Nivelul mai mic al pH-ului față de normal se traduce printr-un risc mai mare de apariție a eroziunii dinților și, în timp, a cariilor dentare.
După ce s-au centralizat toate rezultatele, s-a observat că, în cazul copiilor care au consumat lapte și iaurt, pH-ul cavității bucale a fiecăruia, nu s-a modificat.
În cazul copiilor care au consumat brânză cheddar, s-a evidențiat o creștere rapidă a pH-ului din cavitatea bucală. Aceasta înseamnă că aciditatea din cavitatea bucală scade, ceea ce reduce riscul eroziunii dentare. De asemenea, consumul de brânză cheddar stimulează secreția salivară, care ajuta la curățarea mai rapidă a dinților. Brânza cheddar este bogată în calciu, necesar pentru dinți puternici și oase rezistente.
| Sursa principală: http://www.nydailynews.com/ |
