În ce măsură fumatul pasiv afectează sănătatea orală?

10 Iun 2015
În ce măsură fumatul pasiv afectează sănătatea orală?

În ce măsură fumatul pasiv afectează sănătatea orală?

Publicat în categoria: Afecțiunile gingivale, Întrebări frecvente, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Fumatul este un viciu dăunător celor care îl au și celor apropiați acestora, membri ai familiei și colegi de la job. Fumatul este răspunzător de un număr impresionant de probleme de sănătate. Fumătorii, în mare măsură, nu se gândesc la efecte atunci când fumează o țigară și, cu atât mai mult, nu au în minte efectele pe care fumul de țigară le poate avea asupra celor din jur. Cei care stau în preajma unui fumător riscă aproape în aceeași măsură să dezvolte probleme de sănătate similare celui care fumează, inclusiv cancer la plămâni.

Potrivit statisticilor, țara noastră are aproximativ cinci milioane de fumători. Mulți dintre aceștia sunt părinți și fumează în preajma copiilor lor, expunându-i la riscuri serioase. Așa cum dantura unui fumător are de suferit datorită viciului, tot așa și fumătorul involuntar (pasiv) este expus la riscul apariției de probleme ale cavității orale.

Fumatul pasiv și boala parodontală

Boala parodontală este o afecțiune gingivală provocată de bacteriile din placa bacteriană care se depune pe dinți și gingii. În stadiul incipient se numește gingivită și netratată poate evolua și se poate transforma în parodontită. În timp, afecțiunea va contribui la apariția altor probleme de sănătate, cum sunt abcesele dentare, sângerarea gingiilor și pierderea dinților.

Fumătorii sunt cei mai expuși riscului de a dezvolta afecțiuni ale gingiilor întrucât tutunul afectează funcționarea normală a celulelor care alcătuiesc țesutul gingival. În acest caz, gingia se va separa de dinte, expunându-l pe acesta infecțiilor. Din păcate, un nefumător care respiră aerul dintr-o zonă în care se fumează, este expus, fără voia lui, acelorași riscuri de apariție a afecțiunilor gingivale.

Fumătorii se vor confrunta în timp cu reducerea densității osoase – studiile au arătat că fumul de țigară are același efect și asupra nefumătorilor care se află în preajma unuia sau mai multor fumători. Reducerea densității osoase și pierderea de țesut osos este cauza numărul unu a pierderii dinților în timp.

Persoanele fumătoare ar trebui să fie mult mai atente atunci când fumează în preajma celor dragi – chiar dacă este inspirat pasiv, fumul de țigară poate determina naștere prematură la femeile însărcinate, sau probleme respiratorii serioase. De asemenea, cei care fumează pasiv sunt expuși și la forme de cancer oral, afecțiune care, nedescoperită și tratată la timp poate pune în pericol viața.

În concluzie, unele vicii sunt mai rele decât altele, dar fumatul este un viciu ale cărui efecte sunt printre cele mai grave. Dacă nu sunteți fumători, nu deveniți niciodată unul, iar dacă sunteți fumător, renunțarea la fumat este cea mai bună decizie pe care o puteți lua pentru dumneavoastră și cei apropiați.

Cei care s-au hotărât să renunțe la fumat sunt încurajați să caute și ajutor specializat pentru a-și mări șansele de reușită. În aceeași măsură, sunt sfătuiți să consulte un medic stomatolog pentru a-și face un control de rutină în vederea unei bune evaluări a stării sănătății orale și pentru a fi siguri că perioada în care au fumat nu au lăsat în urmă probleme serioase, cum sunt cancerele orale.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,