Tartrul dentar deține indicii despre lumea străveche

23 Mai 2016
Tartrul dentar deține indicii despre lumea străveche

Tartrul dentar deține indicii despre lumea străveche

Publicat în categoria: Curiozități, Scurte istorii, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Adevăr: tartrul dentar începe să se fosilizeze încă din timpul vieții.

Tartrul dentar – o mare neplăcere pentru stomatologi, dar de mare ajutor pentru arheologi. Oamenii de știință au secvențiat, cu succes, ADN-ul din tartrul fosilizat găsit pe dinți vechi de 700 de ani.

Placa bacteriană solidificată — denumită calculus dentar, tartru — conține de 25 de ori mai mult ADN decât dinții sau oasele străvechi. Într-un studiu publicat în American Journal of Physical Anthropology, în martie 2016, Christina Warinner, arheolog genetician la Universitatea din Oklahoma, și colegii săi explică modul în care au utilizat tartrul dentar fosilizat pentru a obține informații despre lumea străveche.

Calculusul dentar (tartrul) începe să se fosilizeze încă din timpul vieții. Tartrul dentar începe sub formă de placă bacteriană ce se formează pe dinți, când bacteriile și resturile de mâncare se combină cu saliva. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată corespunzător, prin periaj și utilizarea aței dentare, fosfatul de calciu din salivă se solidifică, depunându-se sub formă de tartru, strat după strat, în zona în care dintele întâlnește gingia. Bacteriile, resturile alimentare, ADN-ul uman și proteinele sunt toate prinse in tartru, precum insectele în chihlimbar.

Cercetătorii au analizat tartrul de la șase schelete vechi de aproximativ 700 de ani, din situl arheologic Norris Farms, Illinois. Având în vedere că tartrul dentar este format preponderent din bacterii, din ADN-ul obținut, ADN-ul uman reprezenta mai puțin de un procent. Totuși, ADN-ul uman extras din tartrul dentar fosilizat a fost suficient pentru secvențierea întregului genom mitocondrial al fiecărui schelet în parte, fiind necesare doar 20 de mg de tartru (cam cât un bob de orez).

Genomul mitocondrial poate dezvălui indicii cu privire la modul în care populațiile au migrat și au evoluat în timp, dacă cultura lor era matrilocală, adică bărbatul venea să locuiască în familia soției sale, și informații cu privire la diversitatea genetică.

Așadar, conform studiului, tartrul dentar reprezintă o sursă alternativă viabilă de ADN uman care poate fi utilizată pentru a reconstitui genomul mitocondrial din rămășițe arheologice.

Adevăr dentar: tartrul dentar începe să se fosilizeze încă din timpul vieții. Acordați atenție igienei orale, pentru a preveni tartrul dentar și afecțiunile gingivale: periați-vă dinții, de cel puțin două ori pe zi, utilizați ața dentară și efectuați vizite regulate la stomatolog.

 

Surse: news.nationalgeographic.com și onlinelibrary.wiley.com.

 

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , ,