Când vă îngrijiți dinții, vă îngrijiți și inima!

03 Mar 2016
Când vă îngrijiți dinții, vă îngrijiți și inima!

Când vă îngrijiți dinții, vă îngrijiți și inima!

Publicat în categoria: Afecțiunile gingivale, Sfaturi în stomatologie Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

O igienă orală riguroasă este importantă atât în păstrarea unui zâmbet frumos, cât și pentru protejarea inimii de diferite boli.

Afecțiunile gingivale, ce pot să apară ca urmare a unei igiene orale precare, reprezintă un factor de risc în apariția afecțiunilor inimii. Bacteriile din gingiile infectate intră în fluxul sanguin, se fixează pe vasele de sânge unde pot determina formarea de cheaguri. Cheagurile formate reduc fluxul sanguin către inimă și provoacă astfel o creștere a tensiunii arteriale, iar aceasta, la rândul ei, crește riscul apariției unui atac de cord.

Afecțiunile gingivale netratate pot conduce la apariția endocarditei. Endocardita este o altă afecțiune a inimii care poate fi determinată de bacteriile din gură, care intră în fluxul sanguin. Endocardita reprezintă o infecție a valvelor inimii sau a endocardului și apare atunci când bacteriile care au pătruns în fluxul sanguin se fixează în inimă, de regulă pe o valvă cardiacă. Aceasta afecțiune a inimii este cauzată de infecții cu bacterii sau cu ciuperci (candida albicans).

Lipsa unor reguli elementare de îngrijire a sănătății cavității orale, reprezintă un factor de risc în apariția unei multitudini de afecțiuni atât la nivel oral, cât și la nivelul întregului organism.

Afecțiunea gingivală ce poartă denumirea de „gingivită”, în stadiile de debut și boală parodontală, în stadiile avansate, reprezintă o afecțiune determinată de acumularea de placă bacteriană pe dinți, fiind rezultatul unei igiene orale deficitare.

Așadar, o igienă dentară precară poate duce la apariția afecțiunilor gingivale dar și la afecțiuni respiratorii, afecțiuni gastro-intestinale, afecțiuni ale inimii, endocardită, atac de cord, accidente vasculare, etc.

Nu uitați: atenția acordată igienei dentare se reflectă asupra stării generale de bine. Iată de ce este important să practicați periajul dinților (de cel puțin două ori pe zi), utilizarea aței dentare (pentru curățarea suprafețelor interdentare), o dietă echilibrată și vizitele regulate la stomatolog.

Deci, data viitoare când vă gândiți să ignorați periajul dinților, gândiți-vă și la inima dumneavoastră!

Sursa: business-standard.com

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,