Candidoza bucală
Publicat în categoria: Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent BucureștiCandidoza bucală este o infecție la nivelul cavității orale, produsă de o ciupercă, numită Candida. Candida poate produce infecții, nu doar la nivelul cavității orale, ci și în alte părți ale corpului – la copiii sau la adulții cu un sistem imunitar mai slăbit.
Care sunt cauzele candidozei bucale?
În mod obișnuit, Candida se poate găsi în cavitatea orală sau pe pielea oricărei persoane sănătoare. Cantitatea în care aceasta este prezentă este foarte mică și este menținută la valori reduse de celelalte bacterii. În anumite condiții de stres, boală sau medicație, echilibrul acesta fragil este afectat, ducând la o înmulțire necontrolată a ciupercii – rezultă candidoza.
Medicamentele care pot duce la apariția candidozei pot fi:
- corticosteroizi
- antibiotice
- pilule contraceptive
Afecțiunile în cadrul cărora pot apărea candidozele orale, sunt:
- diabet
- infecția HIV
- cancer
- xerostomie
Persoanele care fumează sau poartă proteze dentare ce nu se potrivesc bine în cavitatea orală, sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta candidoză bucală.
Care sunt simptomele candidozei bucale?
Candidoza bucală se poate manifesta în diferite feluri, dar cele mai întâlnite simptome sunt petele albe care pot apărea pe limbă sau pe alte mucoase din cavitatea orală. De asemenea, în cadrul candidozei, pacientul poate observa că are durere sau dificultăți la înghițire, roșeață a zonelor afectate, uneori chiar febră, dacă infecția trece de esofag.
Candidoza se poate extinde și la alte părți ale corpului: la plămâni, ficat sau pe piele. Riscul unor astfel de infecții este mai mare la persoanele cu cancer sau HIV sau alte afecțiuni în care sistemul imunitar este slăbit.
Cum este diagnosticată și tratată candidoza bucală?
Medicul stomatolog poate recunoaște candidoza bucală în cadrul unui consult. Acesta va examina petele albe apărute în cavitatea orală pe diferite țesuturi. Pentru confirmare, se pot preleva probe care mai apoi vor fi analizate la microscop. În situația în care infecția este extinsă și trece de esofag, este posibil să vi se recomande efectuarea unor teste suplimentare.
Candidoza bucală va fi tratată cu antifungice. De regulă, un tratament de 10 – 14 zile este suficient. Durata depinde totuși de severitatea infecției. Pentru pacienții cu un sistem imunitar slăbit, candidoza poate fi mai greu de vindecat.
Cum se poate preveni apariția candidozei bucale?
Candidoza bucală poate fi prevenită. Pentru aceasta este necesar să se respecte următoarele recomandări:
- Igienă orală riguroasă – spălatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi și utilizare aței dentare, cel puțin o dată pe zi.
- Nu faceți abuz de apa de gură – utilizarea apei de gură des duce la afectarea echilibrului normal al bacteriilor care se găsesc în cavitatea orală.
- Mergeți regulat la clinica stomatologică pentru un consult stomatologic – mai ales dacă suferiți de diabet sau dacă purtați proteză dentară.
- Renunțați la fumat – apelați la ajutor specializat dacă vi se pare prea dificil să renunțați la fumat.