Sunt cariile contagioase?

14 Ian 2015
Sunt cariile contagioase?

Sunt cariile contagioase?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente, Mămici și viitoare mămici Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Consumul de alimente cu un conținut mare de zahăr nu este singurul vinovat de apariția cariilor. De fapt, cariile apar datorită acidului rezultat din metabolizarea zahărului de către bacteriile din cavitatea orală. Resturile de alimente rămase pe dinți constituie hrana bacteriilor. Amestecul de resturi alimentare, acid, salivă și germeni se depune pe dinți și formează o peliculă subțire care se numește placă bacteriană. Dacă nu este înlăturată, placa bacteriană duce la eroziunea smalțului dinților și, în timp, la apariția cariilor.

Orice aliment am consuma, cariile nu s-ar forma fără ajutorul bacteriilor. Acestea se pot transmite de la o persoană la alta prin utilizarea acelorași tacâmuri, prin strănut, sărut etc.

Un studiu efectuat de Australian Dental Journal a arătat că aproximativ 30% dintre nou-născuții de 3 luni, 60% dintre cei de 6 luni și aproape 80% dintre copiii de 2 ani sunt infectați cu bacteriile răspunzătoare de apariția cariilor: Streptococcus mutans. Cercetătorii sunt de părere că bacteria a fost transmisă celor mici de mame, după naștere.

Pentru a preveni transmiterea bacteriilor în familie, există câteva acțiuni care pot fi luate în considerare:

  • Mergeți la dentist. Medicul stomatolog poate identifica primele simptome ale cariilor. Intervenind prompt, cariile nu ajung să se dezvolte și să cauzeze durere. De asemenea, medicul stomatolog este cel în măsură să prescrie un tratament sau să stabilească pașii care trebuiesc urmați pentru a menține o igienă orală riguroasă.
  • Folosiți apa de gură pentru a clăti cavitatea orală. Substanțele pe care apa de gură le conține vor reduce coloniile de bacterii răspunzătoare de apariția cariilor.
  • Mențineți o igienă riguroasă acasă. Această regulă trebuie respectată mai ales dacă aveți copii mai mici. Aveți grijă ca lingurițele sau biberoanele să fie curate. Nu gustați din farfurioarele sau sticluțele cu lapte pe care le serviți celor mici. Acoperiți-vă gura când strănutați și nu vă sărutați niciodată copilul pe buze, așa cum au obiceiul mulți părinți.
  • Fiți un bun exemplu. Încercați să vă obișnuiți copiii să respecte o bună igienă orală, spălându-se regulat pe dinți și utilizând ața dentară. Faceți aceasta prin puterea exemplului personal.

Caria dentară nu este o afecțiune fatală. Este însă cauzată de bacterii care se pot transmite de la o persoană la alta și, în consecință, printr-o atenție și o igienă orală riguroasă poate fi prevenită.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , ,